Kevesen értik jól, mit akar tőlük a hatóság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2020. aug. 28.

Legyen egyértelmű az igazság! A Magyar Helsinki Bizottság a mostaninál közérthetőbb büntető igazságszolgáltatásért dolgozik. A civil jogvédők ezért magyarra fordítottak le a bikkfanyelven megfogalmazott hatósági tájékoztatókat. Online tananyagot készítettek rendőröknek, ügyészeknek, védőknek és bíróknak. Képzéseket is tartanak nekik. A nagyközönséget pedig kvízzel és videóval tájékoztatják.

 

A büntető- és a szabálysértési eljárásokban nagy tétje van annak, hogy a hatóságok mennyire érthetően közlik azt, hogy mit kell pontosan csinálnia, milyen kötelességei és milyen jogai vannak annak, aki ellen egy ilyen eljárás indult. Hiszen ha valaki nem érti meg a jogait, akkor nem is tud élni velük, nem tud megfelelően védekezni, ennek pedig súlyos következményei lehetnek. Ez a probléma rengeteg embert érint.

A Magyar Helsinki Bizottság évek óta azon dolgozik, hogy jól érthetően kommunikáljanak a büntető igazságszolgáltatás legfontosabb szereplői, a rendőröktől a bírókig.

A civil jogvédő szervezet korábbi kutatási eredményei világossá tették, hogy a büntetőeljárás elején a hatóság nehezen érthető nyelven ad tájékoztatást az eljárás alanyainak az őket megillető jogokról. A kutatást követően tavaly átírták ezeket a hatósági tájékoztatókat, idén pedig tíz nyelven online tananyagot készítettek az Európai Unió által támogatott, jelenleg is futó projektjükben.

A következő hetekben induló közérthetőségi tréning anyaga hazai és nemzetközi jogi és kommunikációs szakértők bevonásával készült rendőrök, ügyészek, bírák és ügyvédek számára. A szélesebb közönségnek a projektet videóval és kvízzel mutatják be, melynek példáit a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjeinek mindennapos tapasztalataiból merítették.

A jogi bikkfanyelv a jogegyenlőség ellensége. A Magyar Helsinki Bizottság azért dolgozik, hogy világosan érthető legyen, mit is akarnak az állampolgároktól a hatóságok, rendőrök, ügyészek és bírók. Ahogy a civil jogtudatosító projekt címe is mondja: „Legyen egyértelmű az igazság!”

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.