Kiállt kollégái mellett, kirúgták, bíróságon keresi igazát | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2017. ápr. 24.

Az Antall József Tudásközpontnak bíróság előtt kell bizonyítani, nem megtorlás miatt bocsájtotta el uniós irodavezetőjét, Szert Boglárkát, aki szóvá tette, hogy kollégáit politikai véleményükért éri hátrány, és jogellenesen tiltják el őket a véleménynyilvánítástól. Antall Péter, a tudásközpont vezetője a budapesti olimpia elleni és a Momentum Mozgalom népszavazási kezdeményezése melletti facebookos megnyilvánulásokat tiltotta meg. A felperest a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei képviselik a perben, amely holnap indul.

Idén január 16-án az Antall József Politikai és Társadalomtudományi Tudásközpont Alapítványnak az egyik munkatársa a saját Facebook-oldalán tette közzé a Momentum Mozgalom politikai nyitórendezvényének a meghívóját. Ezt az alapítvány másik munkatársa lájkolta. Mire Antall Péter, a tudásközpont igazgatója a szervezet zárt Facebook-oldalán leszögezte: a dolgozók nem oszthatnak meg, illetve nem lájkolhatnak olyan Facebook-posztokat, amelyek a budapesti olimpiai rendezést támadják. A Miniszterelnökség véleményével ellentétes nézetek árthatnak a tudásközpontnak, mivel a kormány finanszírozza őket. Aki mégiscsak nyilvánosan terjeszt ilyen nézeteket, „aláírja a kilépő papírjait”. Az igazgató posztja kiszivárgott, és több helyen megjelent a sajtóban.

Másnap egy értekezleten a lájkoló munkatársat, történetesen egy nőt Antall Péter nyilvánosan felelősségre vonta. Mire Szert Boglárka, a tudásközpont uniós irodavezetője antidemokratikusnak, diszkriminatívnak és megszégyenítőnek minősítette az eljárást. Két nap múlva Szert nyíltan vitatkozott főnökével, annak feleségével és sógornőjével (ők is az alapítvány munkatársai).

Január 23-án az alapítvány ajánlatot tett Szert Boglárka munkaszerződésének módosítására is. Ezt követően Antall Péter Brüsszelben találkozott Orbán Viktorral, hogy az Antall József Tudásközpont berlini irodanyitásáról konzultáljanak.

Január 30-án átszervezésre hivatkozva felmondtak Szert Boglárkának. Valójában tavaly októberben volt kisebb átszervezés, amely után kijelentették, újabbra nem kell számítani. A tudásközpont 2017-es terve, amelyet 2016. december 20-án véglegesítettek, sem tudott semmiféle „átszervezésről”.

Szert Boglárka bírósághoz fordult. Azt kéri, állapítsák meg, hogy munkaviszonyát jogellenesen szüntették meg, és mondják ki, elbocsájtása megtorlás volt, mert kiállt kollégái véleménynyilvánítási szabadsága mellett. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden délelőtt fél kilenckor kezdi el tárgyalni az ügyet. A kirúgott munkavállalót a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjei képviselik.

A felperes keresetét itt olvashatja.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.