Kínzásból őrizetbe: Magyarországon fogda vár rehabilitáció helyett a kínzástúlélő menedékkérőkre | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2016. márc. 22.

Kínzásból őrizetbe: Magyarországon fogda vár rehabilitáció helyett a kínzástúlélő menedékkérőkre

 

„Hazámban fegyveresek tartottak fogva. Úgy vertek a börtönben, hogy a kezeimet hátrakötözték a hátamhoz és a szememet bekötötték. Hogy itt most újra be vagyok zárva, folyamatosan gyötörnek az emlékeim. Állandóan újraélem őket, éjszaka nem tudok aludni. Ha elalszom, rémálmokra riadok fel. Miután felébredek, letaglóz, mint egy áramütés, hogy ismét börtönben vagyok és rettegek, hogy megint bántani fognak.” Egy Debrecenben őrizetben tartott menedékkérő így vallott a Cordelia Alapítvány és a Magyar Helsinki Bizottság kutatóinak.

 

A kínzástól az őrizetig borító - szoveg

 A fogvatartás önmagában trauma, különösen az kínzásáldozat menedékkérőknek. Ők éppen az elszenvedett kínzás, szexuális vagy más erőszak miatt hagyják el hazájukat. Rossz egészségügyi és törékeny mentális állapotukra tekintettel számos hazai és nemzetközi jogszabály ír elő különleges bánásmódot számukra. Tudvalévő, hogy bezárásuk – történjen bármilyen céllal és jogalappal is – nagy eséllyel továbbrontja állapotukat, újratraumatizálja őket. Gyakoriak náluk az öngyilkossági gondolatok, önkárosító magatartás, valamint a pszichotikus tünetek. Az ilyen betegeket csak legritkább esetben lehet őrizetben, fogva tartani.

A Cordelia Alapítvány és a Magyar Helsinki Bizottság 2015-ben egy uniós projekt keretében vizsgálta, mi történik a Magyarországon nagy számban őrizetbe kerülő kínzástúlélő menedékkérőkkel. A kutatás kimutatta, hogy a hazájukban megkínzott, szexuális vagy egyéb erőszak áldozatává vált menedékkérők nemhogy nem kapnak segítséget, de még elemi szükségleteikre sincs tekintettel az intézményrendszer. A feltárt hiányosságokat és a két szervezet ajánlásait részletesen bemutató tanulmány itt érhető el angol és magyar nyelven.

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.