Kiutasítás és emberi jogok | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

Kiutasítás és emberi jogok címmel megjelent Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársának elsősorban bírák számára készült jegyzete.

Kiutasítás és emberi jogok címmel megjelent Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársának elsősorban bírák számára készült jegyzete.

kiadvány célja, hogy a kiutasítás és emberi jogok kapcsolatát érintő gyakorlati kérdéseket tömören, egyszerűen hivatkozható módon mutassa be, minden alkalommal feltüntetve az iránymutatásként szolgáló kötelező nemzetközi jogi normákat és azok értelmezését elősegítő esetjogot.

A jegyzet megírásának indoka, hogy bár az Európai Unió legtöbb országához képest Magyarországon még mindig kevés külföldi él, a magyar bíráknak is egyre gyakrabban kell döntést hozniuk külföldi személyek kiutasíthatóságát illetően, így hasznos segédlet lehet közigazgatási határozatok felülvizsgálatával és büntetőügyekkel foglalkozó bírák számára egyaránt.

A szerző elsősorban az állami szervek nemzetközi és belső jogban egyaránt előírt emberi jogi kötelezettségekre összpontosít, amelyek közül részletesen foglalkozik a kínzás, embertelen és megalázó bánásmód és büntetés tilalmával. Bár a téma nemzetközi szakirodalma rendkívül terjedelmes, magyar nyelven nagyon kevés, a témát kifejezetten a kiutasítás szemszögéből tárgyaló szakmai anyag áll rendelkezésre, így e kiadvány hiánypótlónak is tekinthető.

A kiadvány az Európai Visszatérési Alap és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium társfinanszírozásával jött létre „A visszatérés emberi jogi aspektusai” elnevezésű projekt keretében.


További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.