Kocsis Máté pert nyert, de emberi méltóságot sértett | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2017. nov. 14.

Hiába a több száz egyetértő lájk, megosztás és a menekülőket mocskoló komment Kocsis Máté két évvel ezelőtti Facebook-bejegyzése alatt, a megismételt első fokú eljárásban elutasították a Magyar Helsinki Bizottság keresetét. A jogvédő szervezet annak kimondását kérte a bíróságtól, hogy a józsefvárosi polgármester zaklatta a menedékkérőket. Bár a bíróság megállapította, hogy Kocsis posztja emberi méltóságot sértő volt, azt hatásában nem tekintette minden menekülőre nézve gyűlöletkeltőnek, ezért utasította el a keresetet. A Helsinki Bizottság megfellebbezi az ítéletet.

A józsefvárosi polgármester a közösségi oldalán még 2015 nyarán tett közzé a menekülők ellen uszító bejegyzést. Eszerint a II. János Pál pápa téren a „népvándorlók […] őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak” – egyebek mellett ezt írta Kocsis Máté polgármester a Facebook-oldalán. Pedig a helyszínről készült tudósítások és a közterület-felügyelet vezetőjének nyilatkozatai alapján egyértelmű, hogy a téren tartózkodó menedékkérők nagy száma és ellátatlansága ellenére sem volt számottevő rendbontás a téren.

Ezen Facebook-poszt miatt indított pert a Helsinki Bizottság. Annak kimondását kérte a bíróságtól, hogy a politikusi nyilatkozat emberi méltóságot sértett, aminek célja és hatása a menekültekkel szemben támadó, megalázó környezet kialakítása volt – egyébként azért, hogy egy politikai vitában a polgármester zuglói politikai ellenfelének odamondhasson. Az egyenlő bánásmódról szóló törvény a polgármestereknek is tiltja, hogy nyilvánosan egyes társadalmi csoportokra megbélyegző, a velük szembeni előítéletek erősítésére, gyűlölet felkorbácsolására alkalmas, durván általánosító kijelentéseket tegyenek. Az ilyen megnyilatkozásokat a törvény zaklatásnak nevezi.

 

Az első eljárásban hozott döntés szerint Kocsis Máté nem önkormányzati hatáskörben járt el, így nem vonatkozott rá az egyenlő bánásmódról szóló törvény. Mint ismeretes, idén augusztusban a Fővárosi Ítélőtábla új első fokú ítélet meghozatalára kötelezte a Fővárosi Törvényszéket. A Fővárosi Ítélőtábla akkor kimondta: választott vezetők a Facebookon sem tehetnek úgy, mintha magánemberként szólítanák meg követőiket. Kocsis polgármesterként nyilvánult meg, és bejegyzései pontosan arra utaltak, hogy az önkormányzati törvényben biztosított rendelkezési jogosultsága alapján miféle intézkedéseket tett a migránsok vonatkozásában. Az egyenlő bánásmód törvény alapján az első fokú bíróságnak tehát igenis vizsgálnia kellett volna érdemben a zaklatás kérdését.

Az újra eljáró első fokú bíróság ma viszont azzal indokolta az elutasítást, hogy a bejegyzés ugyan valóban sérti a migránsok/menedékkérők emberi méltóságát, de minden migránsra nézve ellenséges, gyűlöletkeltő és kirekesztő hatása nem igazolható. A bíró nem látta elég bizonyítéknak a több száz lájkot és a menekülteket mocskoló kommentárokat sem, amely az alatt a poszt alatt szerepelt, amely egyetemlegesen bűncselekményekkel vádolta, valamint Józsefvárosból Zuglóba küldte volna át a „népvándorlókat”.

Mivel a Helsinki Bizottság továbbra is megvan győződve arról, hogy a bejegyzés nem csak hatását, de célját illetően is egyértelműen gyűlöletkeltő volt, fellebbezni fog az újabb első fokú ítélet ellen.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.