Rendőri körlevél: nincsen „általános igazoltatás” | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2016. júl. 18.

A budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese körlevélben hívta fel a fővárosi rendőri szervek figyelmét hajléktalan és más, rossz szociális helyzetben lévő emberek igazoltatásának normáira és azok betartására. Minderre a budapesti rendőrség a Magyar Helsinki Bizottsággal kötött egyezségben vállalt kötelezettséget. 

A Helsinki Bizottság azért fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), mert A Város Mindenkié csoport kutatásai és tesztelése is igazolta: a hajléktalanok akkor is nagyobb eséllyel vannak kitéve igazoltatásoknak, ha sem szabálysértés, sem bűncselekmény gyanúja nem merül fel esetükben. Ezek az intézkedések  szabálytalanok, feleslegesek és zaklatóak.

Az EBH előtt folyó eljárásban a Helsinki Bizottság abban is megegyezett a BRFK-val, hogy a rendőrség körlevelet bocsát ki a rossz szociális helyzetű emberek célhoz kötött igazoltatásáról, amely egyebek mellett felhívja rá a figyelmet, hogy ételosztáskor, valamint egyéb szociális és egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor a rossz szociális helyzetű személyekkel szemben foganatosított „általános” igazoltatás különösen sérelmes az egyenlő bánásmód szempontjából. Igazoltatásnak az ilyen helyzetekben csak nyomatékosan indokolt, konkrét okból lehet helye.

A főkapitány helyettese először márciusban írt az irányítása alatt rendőri szervek vezetőinek. Utóbb májusban pontosította a megegyezés szerinti szövegre a körlevelet.

Az első körlevél itt található.

A második, módosított körlevél pedig itt.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.