Közadat a Kásler-levél, ezért kikéri a Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2020. ápr. 20.

Az ország eddig nem ismerhette meg, mi az a miniszteri utasítás, amely elrendelte, hogy tízezres nagyságrendben tegyenek ki kórházi betegeket gyógyító intézményekből. Ezért a Magyar Helsinki Bizottság közadatként kérte ki a kormánytól Kásler Miklós miniszternek a kórházi kiürítést elrendelő levelét.

A sajtó híradásaiból és a kormány sokszor ellentmondásos kommunikációjából nem világos, pontosan mit is rendelt el Kásler Miklós miniszter. A kórházaknak írott levelét eddig nem lehetett megismerni, noha a következmények tömegeket érintenek. Kevesebb mint két hét alatt, mintegy 33 ezer kórházi ágyat kellett szabaddá tenni az intézményvezetőknek, és további közel hétezret kell még felszabadítaniuk ismeretlen határidővel. Kórházi ellátásra szoruló betegek százai kerültek ki egyik napról a másikra gyógyító intézményekből.

A miniszter nagy jelentőségű döntése emberek élethez, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz való alapjogát korlátozhatja, de mindenképpen súlyos megpróbáltatásokat jelent betegnek és családjának egyaránt. A kormány egyelőre adós maradt a magyarázattal, de még a miniszteri döntés szövege sem ismeretes. Ez elfogadhatatlan.

Ezért a Magyar Helsinki Bizottság közadatkéréssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, az Operatív Törzshöz és a Miniszterelnökséghez. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen súlyú intézkedést és annak indokait joga van megismerni az országnak.

A Magyar Helsinki Bizottság ma levélben fordult az ombudsmanhoz is, hogy hivatalból sürgősen vizsgálja ki, a kórházak tömeges kiürítése során megfelelően érvényesül-e a betegeknek az élethez és emberi méltósághoz, testi és lelki egészséghez fűződő joga.

A Magyar Helsinki Bizottság támogatja a rendkívüli járványhelyzet gyors és hatékony leküzdését, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az ennek érdekében hozott állami intézkedések ne sértsék a jogállamiságot és az alapvető emberi jogokat.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.