Közlemény a közelmúlt sorozatos rendőri jogsértéseiről | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2007. máj. 18.

A rendőri vezetést is súlyos felelősség terheli a sorozatos jogsértésekért.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a rendőri vezetés évtizedes gyakorlata is hozzájárult ahhoz, hogy olyan sorozatos és súlyos jogsértéseket követnek el a rendőrség állományába tartozó személyek, mint amilyenekre az elmúlt időszakban fény derült. Az, hogy a rendőri vezetők gyakran rutinszerűen megvédik jogszerűtlenül eljáró beosztottjaikat, nem folytatnak le pártatlan, alapos vizsgálatot jogsértés gyanúja esetén, valamint hogy sokszor jogerős büntetőbírósági marasztaló ítélet esetén sem bocsátják el a rendőröket, azt sugallja, hogy a rendőrök a törvények felett állnak: esetleges jogsértéseiknek nincs valós következménye.

A problémához nagyban hozzájárul, hogy a rendőri vezetés mellett az igazságszolgáltatási rendszer szereplőinek többsége is igen elnéző a rendőrök által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban. A Legfőbb Ügyészség statisztikái szerint a rendőri bántalmazás miatt tett feljelentések nyomán indult ügyek rendkívül ritkán (az esetek 5-10 százalékában) jutnak el vádemelésig. Ennek a bizonyítás nehézségei mellett gyakran oka a nem kellően alapos ügyészségi eljárás is. Nemrégiben marasztalta el például (nem először) az Európai Emberi Jogi Bíróság Magyarországot egy rendőri bántalmazással kapcsolatos nyomozás elégtelenségei miatt. Előfordul az is, hogy a bíróság, még ha meg is állapítja a bűnösséget, mentesíti az elítélt rendőröket a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól, lehetővé téve ezzel, hogy a szándékos bűncselekményt elkövető rendőr tovább szolgálhasson.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az elmúlt egy év során a rendőrök által elkövetett sorozatos jogsértések azt mutatják: olyan helyzet állt elő, melynek megoldása messze túlmutat a jogsértők egyedi ügyekben megvalósuló felelősségre vonásán. A rendőrségbe vetett és kétségkívül megrendült közbizalom helyreállítása nem vihető véghez alapvető szemléletváltás nélkül. A rendőri vezetésnek szóban és tettekben egyértelművé kell tennie, hogy a súlyos jogsértést elkövető rendőröket nem tűri meg az állományban, az ügyészségnek biztosítania kell, hogy a rendőri bűncselekmények nyomozása minden esetben kifogástalan legyen, és a bíróságoknak azonos mércével kell mérniük a civileket és a rendőröket. E szemléletváltás nélkül a rendőrség morális válságából nincs kiút.


További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.