Közös fellépés a békés együttélésért Balassagyarmaton | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2012. nov. 05.

A Magyar Helsinki Bizottság kezdeményezésére 2012. október 18-án egyeztetés kezdődött a Balassagyarmati Rendőrkapitányság, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Menedék Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság munkatársai között.

Az utóbbi hónapokban többször tettlegességig menő konfliktus alakult ki Balassagyarmat polgárai és a helyi közösségi szállás külföldi lakói között. A Magyar Helsinki Bizottság kezdeményezésére 2012. október 18-án egyeztetés kezdődött a Balassagyarmati Rendőrkapitányság, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Menedék Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság munkatársai között annak érdekében, hogy megoldást találjanak az elmérgesedő helyzetre. Mind a hatóság, mind a civil szerveztek képviselői elkötelezték magukat az együttműködés, a közös megoldás és a folyamatos párbeszéd mellett.

Balassagyarmaton jó együttműködés alakult ki a szállás dolgozói és a rendőrség között. A nyári lakossági fórumot követően jelentős előrelépések történtek: a rendőrség a külföldiek védelme érdekében bűnmegelőzési tájékoztató előadást tartott a szálláson, megerősítette a szállás utcájában, a Ligetben és más kiemelt helyszíneken közterületi jelenlétét. A folyamatos tájékoztatás és bizalomépítés elősegítése érdekében a rendőrség képviselője ezentúl heti rendszerességgel kihelyezett fogadóórát tart a közösségi szálláson a külföldiek számára, ahol tájékozódhatnak saját ügyeikben és általános jellegű tanácsadást is kérhetnek. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal feljelentést tett a konfliktusokban aktív szerepet vállaló, mocskolódó Facebook-csoport ellen közösség tagjai elleni izgatás miatt.

A Magyar Helsinki Bizottság vállalta, hogy aktívan részt vesz a tolmácsolás során előforduló problémák kezelésében és e téren szerzett tapasztalatait megosztja a hatóságokkal. A Menedék Egyesület szálláson dolgozó munkatársai szintén felajánlották segítségüket a fordítási nehézségek kezelésében. Annak érdekében, hogy csökkentse a szállás lakónak tájékozatlanságát a magyar jogrendről, a Helsinki Bizottság a rendőrség külföldiekkel kapcsolatos munkáját és a legfontosabb szabályokat ismertető tájékoztatót készít, amelyet a Balassagyarmati Rendőrkapitányság együttműködésével véglegesít. A Helsinki Bizottság közreműködik a Balassagyarmati Rendőrkapitányság személyi állományának szóló interkulturális és toleranciaerősítő tréningekben. A megbeszélésen jelenlévők remélik, hogy közös fellépésük eredményeként Balassagyarmat békésebb napok elé néz.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.