Krekó Péter kormányközeli hírportálokat perelt be hazugságaik miatt | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2019. márc. 19.

Krekó Péter szociálpszichológus, politikai elemző jó hírneve megsértése miatt bírósághoz fordult. A Political Capital ügyvezető igazgatójáról valótlan híreket tett közzé a Figyelő, majd azok nyomán az Origo és a 888 hírportál. A három kormányközeli szerkesztőség hamis állításai különösen előnytelen színben tüntették fel a kutatót, akinek emiatt gyalázkodó, erőszakra buzdító kommenteket és üzeneteket kellett elviselnie. Krekó Pétert perében a Magyar Helsinki Bizottság képviseli.

Idén január 4-én „leleplezőnek” szánt írással rukkolt ki a Figyelő. Majd még aznap tényként tálalta mindezt az Origo és a 888 is. Több súlyosan becsmérlő, valóságként beállított hamis kitétel közül azok voltak a legsúlyosabbak, amelyek Krekó Pétert külföldi titkosszolgálati érdekek kiszolgálójának állították be, és mint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyt jelenítették meg, ezzel megkérdőjelezték szakmai tisztességét.

A cikkek nem csupán az olvasók hátrányos befolyásolására voltak alkalmasak, hanem érzékelhető személyes hátrányt okoztak Krekó Péternek. Az írások alatti internetes kommentfolyamban számos becsületsértő és gyűlöletkeltő vélemény jelent meg róla. A légből kapott, de tényként előadott hazugságok munkahelyi és magánéleti károkat okoztak neki.

Krekó Péter sohasem vett rész titkosszolgálati akciókban, így természetesen a brit titkosszolgálat nem létező „pszichológiai” hadviselési akciójában sem. Tevékenysége sohasem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot. Éppenséggel az ország érdekeit szolgálta, amikor például a szélsőjobb nemzetközi kapcsolatairól vagy az orosz politikai befolyásról és dezinformációs offenzíváról vezetett kutatást vagy készített tanulmányt.

A kormányközeli és kormánysajtó rendszeresen követ el karaktergyilkosságokat a vele kritikus vagy tőle független személyek ellen, a valós tények nem számítanak. Krekó Péter írásaiban és interjúiban azt kritizálta, hogy a kormány ahelyett, hogy fellépne a rosszindulatú orosz befolyásszerzési kísérletek ellen, inkább tágra nyitja az ajtót az orosz befolyás előtt. A mostani összehangolt lejáratási kísérletnek az a célja, hogy hiteltelenné tegye Krekó többéves kutatási eredményein alapuló kritikus megállapításait.

A Magyar Helsinki Bizottság maga is gyakran kerül a kormánypropaganda célkeresztjébe. A civil jogvédő szervezet számos helyreigazítási pert nyert már kormányközeli lapok ellen. Sikerrel perelte jó hírneve megsértése miatt a Fideszt és szóvivőit, valamint a Miniszterelnöki Kabinetirodát is. Emellett több esetben biztosított jogi képviseletet olyanoknak, akiket a kormány és propagandája akart lejáratni. Ezt a munkát a Helsinki Bizottság már csak azért is fontosnak tekinti, mert a hazugság – különösen, ha az a kormányé vagy a hatalom megbízásából terjesztik – lerombolja a tisztességes vitára épülő nyilvánosságot, ami nélkül valódi demokrácia elképzelhetetlen.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.