Levél az Európa Tanács főtitkárának | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2010. nov. 05.

Civilszervezetek levélben fordultak  Thorbjørn Jagland úrhoz, az Európa Tanács főtikárához az Alkotmánybíróság jogkörének küszöbön álló szűkítésével kapcsolatban.

Öt civilszervezet, a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért, a K-monitor, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, valamint a Magyar Helsinki Bizottság azért fordult az Európa Tanács Velencei Bizottságához, mert fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet az Alkotmánybíróság jogkörének küszöbön álló szűkítésével kapcsolatos súlyos aggályaikra.

A Jog a Demokráciáért Európai Bizottság – ismertebb nevén a megalakulásának helyszínéről elnevezett Velencei Bizottság – az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete. 1990-ben történt megalapítása óta a Bizottság vezető szerepet játszik a hagyományos európai alkotmányozási normáknak megfelelő alkotmányok elfogadásában.

Bár civilszervezetek nem fordulhatnak közvetlenül a Velencei Bizottsághoz,  a civilek úgy vélik a Velencei Bizottság állásfoglalása kulcsfontosságú lehet az Alkotmánybíróság, illetve szélesebb értelemben az alkotmányosság és a jogállam védelme szempontjából Magyarországon.

A civilszervezetek a levélben hangsúlyozzák, hogy Magyarországon az Alkotmánybíróság volt húsz éven keresztül a jogállamiság legfőbb garanciája és az a közintézmény, amely folyamatosan élvezte az állampolgárok legnagyobb fokú bizalmát.

A levél magyar nyelven itt, angolul pedig itt olvasható.

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.