Menekülthelyzet a déli határnál: a megoldás kulcsa a kormány kezében van
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2020. febr. 07.

A menekülő családok a növekvő reménytelenség miatt tiltakoztak békésen a szerb–magyar határon tegnap. A magyar kormány december óta önkényesen szinte senkit nem enged be a tranzitzónákba. A Magyar Helsinki Bizottság szerint a történtek tanulsága, hogy haladéktalanul létre kell hozni újra egy hatékony, európai normák alapján működő menekültügyi rendszert. 

Fotó: Kaufmann Balázs/hvg.hu

Tegnap szír, iraki és afgán menedékkérő százai végső elkeseredésükben békés ülősztrájkot folytatottak. Bár szerencsére a demonstráció békésen végződött, ez az akció újra rámutatott arra az embertelen helyzetre, amit a magyar menekültügyi rendszer tudatos lebontása okozott. Magyarországon mára lényegében lehetetlenné vált, hogy az országtól védelmet remélő menekülők benyújthassák kérelmüket és azt a hatóság érdemben meg is vizsgálja.

Szemben az összes többi európai ország gyakorlatával, Magyarországon évek óta csak két határmenti tranzitzónában lehet menedékkérelmet benyújtani. 2018 januárjában a kormány önkényesen lecsökkentette napi 1–1 főre a tranzitzónában beadható menedékkérelmek számát. Ez 2019-ben tovább csökkent, napi átlagosan 0,6–0,6 kérelemre. Az egész évben összesen 394 menekülő számára engedélyezték csak, hogy egyáltalán benyújtsa a kérelmét (a legtöbben közülük nők és gyermekek). 2019 decembere óta a tompai tranzitzónába senkit sem engedtek be. Ennek a gyakorlatnak teljesen logikus, előre kiszámítható következménye az, ami csütörtök délután a tompai határátkelőhelynél kialakult.

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint az ilyen helyzetek elkerülése érdekében haladéktalanul újra létre kell hozni egy hatékony, az európai normák alapján működő magyar menekültügyi rendszert.

Egy ilyen rendszer

  • szabályozott és ellenőrzött csatornákon keresztül beengedi a menedéket kereső embereket;
  • egy szakmailag felkészült, megfelelő forrásokkal ellátott hatóság révén gyorsan, de alaposan megvizsgál minden menedékkérelmet;
  • valóban védelmet nyújt a kínzás, üldöztetés, háború elől menekülő nők, férfiak és gyermekek számára; és
  • gondoskodik a semmilyen védelemre vagy egyéb státuszra nem jogosult külföldiek emberséges visszatéréséről a származási országukba.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.