Mi a különbség a veszélyhelyzet és az egészségügyi válsághelyzet között? | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2020. jún. 22.

A magyar kormány 2020. június 18-ától megszüntette a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, és egyúttal elrendelte az egészségügyi válsághelyzetet 2020. december 18-ig. De mi a különbség a veszélyhelyzet és az egészségügyi válsághelyzet között? És hogyan változtatta meg a veszélyhelyzet szabályait az Országgyűlés június 18-ától az ún. átmeneti törvénnyel? Ezekre a kérdésekre adnak választ összehasonlító táblázataink.

 

 

Rövidítések:

  • felhatalmazási törvény: a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény (hatályban: 2020. március 31. – június 17.)
  • átmeneti törvény: a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény (hatályos: 2020. június 18-tól)
  • katasztrófavédelmi törvény: a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény
  • egészségügyi törvény: az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény

 

A táblázatok itt érhetőek el pdf-ben:
Mi a különbség a veszélyhelyzet és az egészségügyi válsághelyzet között?

 

Korábbi közleményünk a témában itt olvasható.

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.