Mi továbbra is itt leszünk, hogy segítsünk nektek - Pardavi Márta beszéde
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2020. márc. 30.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke az egyik szónoka volt az ország első online tüntetésének. Több mint százezren petícióban tiltakoztak a felhatalmazási törvény, a korlátlan rendeleti kormányzás ellen. Íme, a beszéd.

Kedves Barátaink!

Sokan érzik tehetetlennek és védtelennek magukat ebben a helyzetben. Mindannyian arra vágyunk, hogy biztonságban és egészségben tudhassuk szeretteinket, és arra, hogy a világjárvány következményei is enyhüljenek.

Ilyenkor különösen nagy a kísértés, hogy a nálunk erősebbnek több felhatalmazást adjunk arra, hogy minket megvédjen. 

De igazából nem vagyunk se gyengék, se tehetetlenek. Az észszerű szabályok betartásával, a közösségünk, az ország működőképességét biztosító munkákkal, mind-mind hozzájárulunk ahhoz, hogy a lehető legkevesebb veszteséggel kerüljünk ki a járványból.  

Nem igaz, hogy tehetetlenek vagyunk. Az igazi erő nem a korlátlan hatalomban, hanem a közösségért felelősséget vállaló emberben rejlik. Mi, a Helsinki Bizottságánál tisztában vagyunk ezzel a felelősségünkkel. Ezért itthonról dolgozunk, de több társasházban  felajánlottuk, hogy bevásárolunk azoknak, akik ezt kérik. A sokszor érthetetlen szabályokat emberi nyelvre fordítjuk. Jogi segítséget nyújtunk azoknak, akik a leginkább kiszolgáltatottak, ahogy azoknak is, akik vállalják a társadalmunk és egymás iránti felelősséggel járó kockázatot és azt teszik, amit legjobb szakmai tudásuk és lelkiismeretük diktál. 

Ahogy nem igaz, hogy tehetetlenek lennénk, úgy az sem igaz, hogy csak korlátlan hatalommal felruházott kormány orvosolhatja a bajt.

A demokrácia azt is jelenti, hogy nem bízunk vakon a hatalomban, hanem napról-napra megkérdezzük, jól teszi-e a dolgát. A demokrácia azt is jelenti, hogy még a rendkívüli körülmények között sem lehet korlátlan a hatalom.

Nem vitás, hogy a kormánynak súlyos felelősséggel kell eljárnia ebben a helyzetben.

Ehhez bizalmat és több mozgásteret kér. Viszont a holnapi szavazás a Parlamentben egy olyan törvényjavaslatról fog szólni, ami úgy kér bizalmat, hogy nem ígér bizalomgerjesztő felelősséget. Mi bizalmat és sokkal több, akár hónapokig tartó mozgásteret is adhatunk a kormánynak, de nem adunk korlátlan vak hitet.

A kormányzat ebben a helyzet akkor cselekszik felelősen, ha vállalja a felhatalmazásával járó minimális korlátokat, vagyis azt, hogy beleírja a törvénybe, hogy pontosan mikor ér véget a felhatalmazás. És engedi szabadon működni a médiát, sőt segíti ebben. 

Mert nem a korlátlan hatalom az orvosság.

Most még fontosabb, hogy vigyázzunk egymásra, és arra, hogy a bizalmunkat felelősen gyakoroljuk. Mi továbbra is itt leszünk, hogy segítsünk nektek. 

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.