Miben segíthetünk | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

SEGíTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?


A Magyar Helsinki Bizottság 1994 óta nyújt jogi segítséget ügyfeleinek. Jogászainkkal azon dolgozunk, hogy legyen hová fordulnia, ha emberi jogi sérelem éri Önt.

Milyen területeken nyújtunk segítséget?

Ha úgy gondolja, hogy Önt az eljáró rendőr jogellenesen bántalmazta, vagy más panasza van a rendőri intézkedéssel szemben (pl. jogszerűtlen volt a bilincshasználat).
Amennyiben véleménye szerint jogellenesen helyezték letartóztatásba vagy bűnügyi felügyelet alá, vagy letartóztatása, bűnügyi felügyelete túlságosan hosszú ideje tart. (Magában a büntetőeljárásban, az ártatlanság bizonyításában nem tudunk segíteni.)
Erőszak, bántalmazás áldozata lett fogvatartása során, vagy az egészségügyi ellátással, vallásgyakorlással, étrenddel, kapcsolattartással összefüggő vagy egyéb panasza van. Elsősorban az állomány által elkövetett bántalmazással kapcsolatban tudunk segítséget nyújtani. Ha a bántalmazást más fogvatartott követte el, csak akkor tudunk segítséget nyújtani, ha a fogva tartó szervet (börtönt, rendőrségi fogdát) mulasztás terheli az ügyben (pl. olyan személy bántalmazta, akivel nem lehetett volna egy zárkában; az intézet nem tett feljelentést, miután Ön jelezte a bántalmazást, stb.). Nem nyújtunk azonban jogi képviseletet büntetőeljárásban, felülvizsgálati kérelem és perújítási kérelem benyújtásában és összbüntetéssel kapcsolatos ügyekben sem.
Ha valaki kényszer (például háború, kínzás vagy bántalmazás) hatására hagyta el országát, és szeretne Magyarországon védelmet kapni, a Helsinki Bizottság jogászai tanáccsal és képviselettel is segíteni tudják. Tájékoztató füzeteinket 10 különböző nyelven itt letöltheti: Letöltés
Ha Ön külföldi és megtámadták származása miatt, vagy tudomása van arról, hogy külföldi állampolgárokat származásuk miatt támadtak meg vagy erőszakos bűncselekményt követtek el ellenük. Akkor is tudunk segítséget nyújtani, ha Ön valójában nem külföldi állampolgár, de a támadói azt hitték Önről, hogy az.
Ha valakinek az emberi jogai sérülnének a kiutasítás miatt, például mert van magyar állampolgár családtagja vagy otthonában súlyos sérelem és üldözés érné, jogászaink tanáccsal és képviselettel is segíteni tudják.
Ha egy külföldi magyar állampolgár házastársával él Magyarországon, jogászaink tanáccsal és képviselettel is segíteni tudják, hogy megkaphassa a tartózkodási kártyát.
Azok számára, akiket egyik ország sem ismer el állampolgáraként, tanácsot és képviseletet is tudunk nyújtani, hogy ezzel a státusszal élhessen Magyarországon. Letöltés
A Magyarországon élő menekülteknek, oltalmazottaknak és hontalanoknak nyújtunk tanácsot és képviseletet abban, hogy megszerezzék a magyar állampolgárságot. Letöltés
A Magyarországon élő menekülteknek és oltalmazottaknak nyújtunk jogi segítséget abban, hogy családtagjaik utánuk jöhessenek, és itt élhessenek velük Magyarországon. Letöltés
Ezektől eltérő ügyeket csak kivételes esetben vállalunk. Minden megkeresésre válaszolunk, akkor is, ha nem tudunk segítséget nyújtani. A profilunkba tartozó ügyek esetén jogi tanáccsal látjuk el az ügyfeleket, jogi képviseletet azonban csak stratégiai szempontból fontos ügyben vagy nagyon kirívó jogsértés esetén nyújtunk. Előfordulhat, hogy az ügyvédeink/munkatársaink leterheltsége miatt olyan ügyet sem tudunk vállalni, amely egyébként a profilunkba tartozik. Ebből az okból a börtönzsúfoltsággal kapcsolatos panaszokra a továbbiakban nem tudunk mindenkinek egyenként válaszolni. Ha ilyen ügye van, kérjük, olvassa el az ezzel kapcsolatos általános tájékoztató anyagainkat. Csak akkor forduljon hozzánk, ha az anyagok elolvasása után is maradt megválaszolatlan kérdése.

Miben NEM tudunk Önnek segíteni:

 • Képviselet büntetőeljárásban (védelem)
 • Képviselet börtönzsúfoltság miatti eljárásban
 • Szociális problémákkal, pénzügyi ellátással kapcsolatos problémák, kérések (nyugdíj, gyermekpótlék, aktív korúak ellátása, ápolási díj)
 • Családjog, gyermekelhelyezés, válás
 • Tartózkodási engedélyek beszerzése (kivéve családi célú tartózkodási engedély)
 • Diszkriminációs ügyek
 • Tisztességes eljáráshoz való joggal kapcsolatos strasbourgi panasz
 • Műhibaper, betegjogi panaszok
 • Munkajogi problémák
 • Összbüntetéssel kapcsolatos megkeresések
 • Rendkívüli jogorvoslatok (perújítás, felülvizsgálati kérelem)

Hasznos információ és adatkezelés:

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársai, ügyvédei, gyakornokai és önkéntesei a Bizottsághoz forduló személyek ügyeivel kapcsolatos információkat csak egymás között, szakmai konzultáció céljával osztják meg. Ezen információkat harmadik személy részére nem adják ki.

Mind a Magyar Helsinki Bizottság, mind az adott ügyben eljáró ügyvéd fenntartja a jogot, hogy az adott ügy elvállalása tekintetében saját szakmai belátása szerint döntsön.

HOGYAN KERESHET MEG MINKET?

1

Adatlapon keresztül vagy postai úton

Írásban az oldal alján található adatlapon keresztül, e-mailben vagy postai úton veheti fel velünk a kapcsolatot.
Postacímünk: 1242 Budapest, Pf. 317.

Panaszlevelében lehetőség szerint foglalja össze:

 • a személyes adatait (név, elérhetőség: cím, telefonszám, ha van, e-mail cím);
 • milyen eseménnyel, történéssel kapcsolatban kér segítséget (pl. rendőrségen bántalmazták, fogvatartással kapcsolatban van problémája, idegenrendészeti őrizetben tartják, és ezt nem tartja jogszerűnek, menekültügyi eljárással kapcsolatban);
 • mikor és hol történt az esemény;
 • kik az ügyben résztvevő személyek, hatóságok;
 • folyik-e már eljárás az ügyben, igénybe vett-e valamilyen jogorvoslatot, van-e ügyvédje

Kérjük, csatolja az ügyhöz kapcsolódó összes irat másolatát (nem csak saját beadványait, hanem a hatóságok, bíróságok által hozott határozatokat, ítéleteket, végzéseket is), és ha vannak, szakvéleményeket, orvosi vizsgálatok eredményét stb.

Jogi tanácsot csak akkor tudunk adni, ha az iratokat már átnéztük; és az ügyvédeinkkel folytatott megbeszélés után tudjuk megmondani, hogy biztosítunk-e jogi képviseletet.

Amennyiben Ön fogvatartott vagy fogvatartott hozzátartozója, kérjük, adja meg a panaszos születési évét, dátumát, illetve édesanyjának nevét.

Minden írásbeli megkeresésre írásban válaszolunk, a megadott elérhetőségtől függően e-mailben vagy postai úton vesszük fel Önnel a kapcsolatot.

Válaszunkban tudatjuk Önnel, hogy el tudjuk-e vállalni ügyét vagy sem, illetve hogy a tevékenységi körünkbe tartozó ügyekben adunk-e jogi tanácsot.

KÉRJÜK IRATAIT CSAK ÉS KIZÁRÓLAG MÁSOLATBAN KÜLDJE MEG NEKÜNK. A BEKÜLDÖTT MÁSOLATI PÉLDÁNYOKAT NEM ŐRIZZÜK MEG. AZOKAT 5 ÉV UTÁN MEGSEMMISÍTJÜK.

A hozzánk forduló ügyfelek nagy számára tekintettel kérjük, vegye figyelembe, hogy válaszunkat 90 napon belül tudjuk elküldeni.

2

Telefonon és személyesen

Ha szeretne velünk személyesen egyeztetni, hívjon fel bennünket a Helsinki Bizottság telefonszámán, és kérjen tőlünk időpontot.

Időpontot kizárólag az ügyfélfogadási időben tud egyeztetni, mivel a kollégáink ebben az időszakban tartózkodnak az irodában. Személyes találkozót is kizárólag erre az időszakra tudunk megbeszélni.

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.