Ne lehessen korlátlan idejű az előzetes letartóztatás | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2014. jan. 22.

Az Eötvös Károly Intézet és a Magyar Helsinki Bizottság az ombudsmanhoz fordult. Azt javasoljuk, hogy az alapvető jogok biztosa az Alkotmánybíróságnál kezdeményezze az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak korlátlan fogvatarthatóságát lehetővé tevő szabályok megsemmisítését.

Beadványunkban tehát az előzetes letartóztatás lehetséges időtartamát határozatlanná tevő, 2013 novemberében elfogadott törvényi rendelkezés alkotmánybírósági felülvizsgálata érdekében lépünk fel. A fogvatartás egy évtizede érvényesülő időbeli korlátjának megszüntetéséről szóló szabály nem pusztán az emberiesség elvét, a személyi szabadsághoz való jogot sérti, hanem a törvényalkotónak az emberi jogok eszméjétől idegen emberképéről is árulkodik.

A beadvány innen tölthető le.

***

Az alapvető jogok biztosa a fenti beadvány nyomán 2015 márciusában indítványozta az Alkotmánybíróságnál, hogy az semmisítse meg a büntetőeljárásról szóló törvény azon rendelkezését, amelyik nem tartalmaz az előzetes letartóztatás időtartama kapcsán felső határt a legsúlyosabb cselekményekkel gyanúsított személyek esetében. Az alapvető jogok biztosának indítványa szerint a jogállamiság elvéből és a személyes szabadság alapjogából szükségszerűen következik, hogy törvény rendelkezzen az előzetes letartóztatás időtartamának a maximumáról.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.