Nemzetközi szerződésbe ütközik a fiatalkorúak elzárása | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2010. aug. 19.

Augusztus 19-től lehetséges a fiatalkorúak elzárása a módosított szabálysértési törvény alapján. A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a fiatalkorúak elzárására vonatkozó rendelkezések nemzetközi szerződésbe ütköznek.

A módosított szabálysértési törvény lehetővé teszi a fiatalkorúak elzárását akár elsődleges szankcióként, akár úgy, hogy a velük szemben kiszabott és meg nem fizetett pénzbírságot átváltoztatják elzárásra. A Magyar Helsinki Bizottság korábban is hangsúlyozta: álláspontja szerint ez nem egyeztethető össze a Gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt Egyezménnyel. A szabálysértési törvény ugyanis nem veszi figyelembe a gyermek mindenekfelett álló érdekét, nem végső eszközként rendeli el a fiatalkorúak szabadságtól való megfosztását, hanem főszabállyá teszi azt, és nem biztosít lehetőséget alternatív szankciók alkalmazására. Emellett az elzárás sérti az elzárt fiatalkorú oktatáshoz való jogát is, mivel tanköteles korú gyermekeket emelnek ki kis súlyú jogsértések miatt a közoktatásból úgy, hogy az elzárás tartama alatt nem gondoskodnak az oktatásukról.

A Magyar Helsinki Bizottság részletes elemzése a témával kapcsolatban itt olvasható.

 

 


További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.