Rangos amerikai emberi jogi díjat kapott a Helsinki Bizottság társelnöke  | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2018. okt. 11.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke nyerte el idén a Human Rights First emberi jogi díját. A tekintélyes amerikai civil jogvédő szervezet elismerését a magyar civil szervezeti vezető jövő szerdán este veszi át New Yorkban. 

A Human Rights First a William D. Zabel nevét viselő emberi jogi díjjal Pardavi Mártának a menekültek, migránsok és más marginalizált csoportok jogaiért Magyarországon és Európa-szerte végzett áldozatos munkáját ismeri el – olvasható az indoklásban. Az elismerést egy olyan időszakban ítélték oda a Magyar Helsinki Bizottság társelnökének, amikor súlyos támadás éri az emberi jogokat és a jogállamot Magyarországon – egyebek mellett olyan törvények elfogadásával, amelyek kriminalizálják azokat, akik segítséget nyújtanak menekülteknek. 

A díjat a Human Rights First éves gálavacsoráján adják majd át október 17-én New Yorkban. 

„Akkor, amikor veszélyben vannak a polgári és a politikai jogok, valamint világszerte gyűlöletet keltenek a menekültek ellen, Márta és a Magyar Helsinki Bizottság csapatának az alapvető jogokért folytatott bátor küzdelme számunkra is inspirációt jelent” – mondta Rob Berschinski, a Human Rights First alelnöke. „Pardavi Márta és kollégái rendületlenül dolgoznak a jogállamot érő fenyegetések dokumentálásán és nyilvánosságra hozatalán. Mindezt egy olyan országban, amelyik egyre távolodik a demokratikus berendezkedéstől. Annak ellenére, hogy a kormányközeli sajtóban ellenségnek kiáltják ki őket, Márta és a Magyar Helsinki Bizottság bátran folytatja embermentő és jogvédő tevékenységét.” 

A Human Rights First 40 éve ítéli oda a nemrég óta William D. Zabel ügyvéd nevét viselő emberi jogi díját. Olyan jogvédők, civil aktivisták részesülnek az elismerésben, akik kiállnak az emberi szabadságért és méltóságért. 

Az eddigi díjazottak között találjuk más kiválóságok mellett az idei Nobel-békedíjas kongói Denis Mukwege nőgyógyászt, aki a polgárháborúban megerőszakolt nőknek nyújt segítséget; Khaleel Aldakhi és Ameena Saeed Hasan iraki emberi jogi aktivistákat, akik az Iszlám Állam markából menekítettek ki jazidi gyerekeket és nőket; valamint az orosz Ljudmilla Alekszejevát is, aki a Moszkvai Helsinki Csoport alapítója és vezetője. A díjnak korábban volt már magyar díjazottja, Mohácsi Viktória roma aktivista személyében.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.