Rangos emberi jogi díjat vett át a Helsinki Bizottság társelnöke | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2018. okt. 18.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke helyi idő szerint tegnap éjjel vette át New Yorkban a Human Rights First emberi jogi díját. A tekintélyes amerikai civil jogvédő szervezet idén 40. alkalommal adta át a rangos elismerést. A díjazott köszönetet mondott kollégáinak, és arról is beszélt, hogy az elismerés bátorítást ad a magyar jogvédőknek fontos munkájukhoz.

„Mindenekelőtt köszönetet kell mondanom nagyszerű kollégáimnak, akik minden nehézség és politikai ellenszél ellenére is magas színvonalú és elhivatott munkát végeznek ügyfeleink érdekében és az emberi jogok védelmében. Nélkülük én sem lehetnék most itt. És köszönöm a Human Rights Firstnek is, hogy ezzel a különösen megtisztelő, rangos emberi jogi díjjal bátorítást adnak nekünk, magyar jogvédőknek a folytatáshoz. Ígérhetem, nem fognak csalódni bennünk. Tudatában vagyunk, mekkora szükségük van ránk az embereknek ezekben a nehéz időkben, és jogvédő munkánkat folytatni fogjuk” – mondta Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, amikor a Human Rights First díszvacsoráján átvette a díját.

A Human Rights First a William D. Zabel nevét viselő emberi jogi díjjal Pardavi Mártának a menekültek, migránsok és más marginalizált csoportok jogaiért Magyarországon és Európa-szerte végzett áldozatos munkáját ismerte el. A díjat egy olyan időszakban ítélték oda a Magyar Helsinki Bizottság társelnökének, amikor súlyos támadás éri az emberi jogokat és a jogállamot Magyarországon – egyebek mellett olyan törvények elfogadásával, amelyek kriminalizálják azokat, akik segítséget nyújtanak menekülteknek.

„Őszinte örömmel ünnepeljük most Pardavi Mártát, aki nem törődve a személyes kockázattal kiáll a menekültek és a magyar polgárok jogaiért. Teszi mindezt akkor, amikor a magyar kormány a gyűlölettel és idegengyűlölettel házal. Márta megmutatta a világnak, hogy mit tud tenni egy bátor nő az autoriter rendszerrel szemben” – mondta méltatásában Mike Breen, a Human Rights First elnöke.

A tekintélyes amerikai jogvédő szervezet 40 éve ítéli oda a nemrég óta William D. Zabel ügyvéd nevét viselő emberi jogi díját. Olyan jogvédők, civil aktivisták részesülnek az elismerésben, akik kiállnak az emberi szabadságért és méltóságért.

Az eddigi díjazottak között találjuk más kiválóságok mellett az idei Nobel-békedíjas kongói Denis Mukwege nőgyógyászt, aki a polgárháborúban megerőszakolt nőknek nyújt segítséget; Khaleel Aldakhi és Ameena Saeed Hasan iraki emberi jogi aktivistákat, akik az Iszlám Állam markából menekítettek ki jazidi gyerekeket és nőket; valamint az orosz Ljudmilla Alekszejevát is, aki a Moszkvai Helsinki Csoport alapítója és vezetője. A díjnak korábban volt már magyar díjazottja, Mohácsi Viktória roma aktivista személyében.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.