Reakció Bajnai Gordon nyilatkozatára | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2007. szept. 21.

A Magyar Helsinki Bizottság felháborodását fejezi ki Bajnai Gordon nyilatkozata miatt.

A Magyar Helsinki Bizottság felháborodását fejezi ki Bajnai Gordon nyilatkozata miatt, miszerint a magyar kormány azért vásárolt vízágyúkat az EU schengeni alapjából, mert a menekülttáborokban előállhat olyan helyzet, amelyet ezek segítségével kell megoldani.

A Bizottság tapasztalatai szerint a hazájukból üldöztetés elől menekülő, védelemért folyamodó emberek a gyakran kilátástalan helyzetük feletti elkeseredésüket nem erőszakos cselekményekkel fejezik ki. A magyarországi táborokban vízágyú vagy más hasonló kényszerítő eszköz igénybevételét szükségessé tevő tömeges lázadás, rendbontás még soha nem fordult elő. Éhségsztrájk és öngyilkosság volt már – a vízágyú azonban ezekre nem hatékony megoldás.

Rendkívül károsnak tartjuk, hogy a beruházás jogszerűségét firtató kérdések megválaszolása alól az önkormányzati és területfejlesztési miniszter az idegenellenes érzelmekre rájátszó, azokat erősítő és teljesen megalapozatlan kijelentésekkel igyekszik kibújni. Elvárjuk, hogy a magyar kormány tartózkodjon a hasonló megnyilvánulásoktól, és tegye egyértelművé: a menedékkérők nem jelentenek semmiféle biztonsági kockázatot a társadalomra, amikor a nemzetközi egyezményekben és hazai jogszabályokban biztosított alapvető jogukkal élve védelmet kérnek Magyarországtól.

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.