Elemzések, kiadványok | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42
blog-grid

Tanulmány az új gyülekezési törvény gyakorlatáról

Az új gyülekezési törvény számos esetben lehetőséget teremt a rendőrség számára a gyülekezési jog indokolatlan korlátozására. Noha a bíróságok törekednek a gyülekezési jog magyar alkotmányos hagyományainak fenntartására és az alapjogvédelem szintjének megőrzésére, az új szabályozásban rejlő adminisztratív előírások sok esetben elzárják a szervezőket az érdemi bírósági felülvizsgálat lehetőségétől.

Tovább

A kirendelt védői rendszer és hiányosságai

A Magyar Helsinki Bizottság évtizedek óta dolgozik azon, hogy a legszegényebb emberek is hatékony jogi képviselethez jussanak. A kirendelt védői rendszer fejlődését és hiányosságait a Kriminológiai Közlemények 80. számában közölt tanulmányban foglalta össze Ivány Borbála ügyvéd kollégánk. Tanulmánya itt olvasható.

Tovább

A GYANÚSÍTOTTAK ÉS VÁDLOTTAK JOGAINAK MEGERŐSÍTÉSE A BÜNTETŐELJÁRÁSOKBAN – A NEMZETI EMBERI JOGI INTÉZMÉNYEK SZEREPE

Útmutató letölthető innen: A gyanúsítottak és vádlottak jogainak megerősítése a büntetőeljárásokban – a nemzeti emberi jogi intézmények szerepe   Koordinátor: Ludwig Boltzmann Intézet (Ausztria) Giuliana MONINA és KATONA Nóra Partnerek:  Magyar Helsinki Bizottság (Magyarország) KIRS Eszter és VISZLÓ Sára Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért (Lengyelország) Konrad SIEMASZKO Béke Intézet (Szlovénia) Katarina VUČKO Kiadványterv: Susan Gilani

Tovább

A VÉDŐKIJELÖLÉS ÉS –KIRENDELÉS GYAKORLATA AZ ÚJ BE.-BEN

A Magyar Helsinki Bizottság az elmúlt években több kutatást készített a védőkirendelés szabályairól és gyakorlatáról, amelyek eredményei alapján javaslatot tettünk annak reformjára. A kutatások mellett folyamatosan nyomon követjük a kirendelt védői rendszer alakulását. 2018.

Tovább

Fogvatartás a rendőrségen 2. (2018)

  A kilenc európai uniós tagállamra kiterjedő empirikus kutatási projekt keretében azt vizsgáltuk, hogy hogyan érvényesülnek a gyakorlatban a gyanúsítottak és vádlottak jogai – a tolmácsoláshoz és a fordításhoz való jog, a tájékoztatáshoz való jog, valamint az ügyv&eacu

Tovább
magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.