Strasbourgi ügyeink | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A magyar jogvédő szervezetek közül a Magyar Helsinki Bizottság a legaktívabb az Emberi Jogok Európai Bírósága (a továbbiakban: Bíróság) előtt. A strasbourgi bíróság Európa negyvenhét országa több mint 800 millió lakójának az emberi jogai felett őrködik. Eddig több mint hetven lezárult vagy folyamatban lévő perben képviseltük ügyfeleinket a Bíróság előtt. A lezárult ügyeink körülbelül háromnegyedében sikerült kártérítést elérnünk: vagy megnyertük az ügyet, vagy ügyfelünk egyezséget kötött a magyar kormánnyal, és így kapott kártérítést az őt ért jogsértés ellentételezéseként.

Leggyakrabban előzetes letartóztatással, fogva tartással, rendőri erőszakkal vagy menedékkérők fogva tartásával kapcsolatos ügyekben nyújtunk képviseletet. Nyertünk azonban indoklás nélkül elbocsátott köztisztviselők vagy olyan idős özvegyasszony ügyében is, akit egy adminisztratív hiba miatt ötven év után, férje halálát követően akartak arra kényszeríteni, hogy más nevet használjon, mint amit addig megszokott. Képviseltünk történészprofesszort is, akit a véleményének kifejtése miatt ítéltek el Magyarországon.

Pereinkben összesen több mint 250 ezer eurónyi „méltányos elégtételhez” segítettünk olyan embereket, akik magyar bíróságok előtt nem tudták érvényesíteni az igazukat.

A Magyar Helsinki Bizottság olyan ügyekben is eljár, amelyek az egész kontinens számára fontosak. A Magyar Helsinki Bizottság kontra Magyarország ügyben az volt a kérdés, hogy a Bíróság előtt ki lehet-e kényszeríteni a közérdekű adatokhoz való hozzáférés védelmét. Az ügyet a Bíróság Nagykamarája tárgyalta, ami csak a legfontosabb ügyekkel foglalkozik. A perben végül 2016 novemberében született ítélet, amelyben a Bíróság elismerte, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye védi a közérdekű adatok megismerésének jogát. (A fenti képen jogászaink láthatóak a per nagykamarai meghallgatásán, az erről készült videoközvetítést itt nézheti meg.)

 

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.