Szabadon szeretni: petíció a bejegyzett élettársi kapcsolat megmentéséért | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2016. jún. 01.

A kormány egyetlen e betű kitörlésével elérné, hogy elvehesse a bejegyzett élettársi kapcsolat értelmét. Az Országgyűlés hamarosan szavaz erről. Tiltakozó civil szervezetek petíciót indítottak.

A bejegyzett élettársi kapcsolat (BÉK) az az intézmény, amellyel az azonos nemű párok hivatalossá tehetik a kapcsolatukat, így például meglátogathatják egymást a kórházban, örökölhetnek egymástól, lehet közös vagyonuk.

A bejegyzett élettársakról törvény szól. Ebben van az a mondat, hogy „ha _e_ törvény eltérően nem rendelkezik, […] megfelelően alkalmazni kell a házasságra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársi kapcsolatra”. Ez azt jelenti, hogy egyedül csak ez a  törvény mondhatja ki, hogy más szabály vonatkozik a házasokra, és más a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre. Azaz a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat ugyanazokat a jogokat biztosítja, kivéve, hogy  a bejegyzett élettársak nem vállalhatnak közösen gyereket, nem fogadhatják örökbe a párjuk gyerekét, és nem vehetik fel egymás nevét.

A házasságból fakadó jogokat viszont nem rögzíti egyben jogszabály, azok sok, különböző szabályban vannak elszórva.

A tervezett változtatás alig látható: csupán egy e betűt akarnak kivenni a törvényből, amivel viszont teljesen megváltozik a mondat értelme. Az új szabály így fog szólni: „ha törvény eltérően nem rendelkezik, […] megfelelően alkalmazni kell a házasságra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársi kapcsolatra”. Ezek után már bármilyen törvénybe csak azt kell majd beleírni, hogy a házasokra vonatkozó rendelkezések, jogok nem érvényesek a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre. Innentől a bejegyzett élettársi kapcsolat alig lesz több, mint egy tartalom nélküli jogi frázis, ami nem védi az azonos nemű párokat és nem ad jogi hátteret az életközösségüknek.

Eközben a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényen egy szót sem kell már változtatni, érdeklődő külföldi újságíróknak és nemzetközi emberi jogi szervezeteknek lehet mutogatni, hogy a melegek Magyarországon „megkapják az emberi méltóság őket megillető tiszteletét”, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott.

Ne hagyd, hogy elvegyék az azonos nemű párok nehezen kiharcolt jogait! Írd alá a petíciót, fejezd ki így is az ellenállásodat!

Az Országgyűlés pár nap múlva szavaz a törvényjavaslatról. Ellenzéki képviselők megpróbálták elérni, hogy kikerüljön ez a mondat belőle, de a kormánytöbbség leszavazta őket a bizottságokban.  Most viszont lehetőség van arra, hogy a teljes Országgyűlés szavazzon, és kivegyék a javaslatból a bejegyzett élettársi kapcsolatot tönkretevő mondatot.

Most rajtad a sor: hallasd a hangod, csatlakozz ehhez a petícióhoz, mutassunk közösen erőt és szólítsunk fel minden képviselőt, hogy szavazzák meg a módosítókat és ne vegyék el az azonos nemű párok jogait! Oszd meg ezt a felhívást, hogy minél többen megtudják!

Segíts megakadályozni, hogy egyetlen _e_ betű kitörlésével elvegyék a meleg párok jogait! Hadd tudjon mindenki szabadon szeretni!

Amnesty International Magyarország

Magyar Helsinki Bizottság

Magyar LMBT Szövetség

Társaság a Szabadságjogokért

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.