Szakmai kerekasztal-beszélgetés a gyűlölet-bűncselekményekről | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2016. dec. 12.

A gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni büntetőjogi fellépésről tartottunk szakmai kerekasztal-beszélgetést 2016. december 2-án bírák, ügyészek, rendőrök és ügyvédek részvételével. A félnapos, informális, szakmai beszélgetésen a képzési tapasztalatokról és módszerekről, valamint a releváns jogalkalmazási kérdések aktuális problémáiról esett szó.

 

A kerekasztal-beszélgetésre 2016. december 2-án került sor Budapesten. A délelőtti esemény első felében ismertettük a „Gyakorlati szakemberek kapacitásfejlesztése gyakorlatorientált képzéssel a rasszista, homofób és egyéb gyűlölet-bűncselekmények üldözése érdekében” című projektünk eredményeit, az annak keretében 2-2 (összesen 6) bírák/ügyészek, rendőrök és ügyvédek számára szervezett képzés nyomán szerzett tapasztalatokat. A kerekasztal-beszélgetésen részt vettek a projekt keretében tartott hazai képzések egyes résztvevői, moderátorai és a szervezést elősegítő hatóságok tagjai. A képzésekről szóló prezentációt követő beszélgetésben a résztvevők a képzési módszerek fejlesztésének lehetőségeit és tartalmuk fejlesztési irányait vitatták meg. A délelőtt második felében a közösség tagja elleni erőszak tárgyában folytatott büntetőeljárásokkal kapcsolatos jogalkalmazási problémákról és a bűncselekmény látenciájának okairól esett szó, mely vita moderálására Dombos Tamást, a Háttér Társaság jogi programjának ügyvivőjét kértük fel. Az esemény végkövetkeztetéseként fogalmazható meg, hogy a témában az egyes büntetőeljárási szereplők (bírák, ügyészek, rendőrök és sértetti képviselők) közös részvételével zajló szakmai események lennének különösen hasznosak a szereplőközi párbeszéd, információáramlás elősegítése érdekében.

 

Gyűl.bcs. workshop 2, 2016. dec. 12.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EU-logo

 

Az esemény a „Gyakorlati szakemberek kapacitásfejlesztése gyakorlatorientált képzéssel a rasszista, homofób és egyéb gyűlölet-bűncselekmények üldözése érdekében” című projekt keretein belül valósult meg az Európai Unió támogatásával.

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.