Számíthatunk rád?
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

SZÁMÍTHATUNK RÁD?


 

 

 

Támogass minket rendszeresen!

 

 

 

ÜGYFELEINK BÁTORSÁGA

Sokszor nem tudjuk megmutatni nektek ügyfeleinket. De a legtöbbször ők az igazi hősök. Azok, akik személyes kockázatot is vállalva lépnek fel az igazságtalanság ellen, és azért, hogy az emberi jogok érvényesüljenek Magyarországon. Köszönjük, hogy képviselhetjük őket.

 

KIRÁLY ALFRÉD ÉS DÖMÖTÖR NORBERT

„Akkor ott lenni és átélni ezt az egészet, valami nagyon félelmetes volt. Amikor több száz ember megindul az ember felé, és kiabálja, hogy meghaltok, megdögletek, és a hátam mögött ott vannak kint a kisgyerekek.” – ügyfelünk, Király Alfréd. 2012-ben a Jobbik és szövetségesei által meghirdetett cigányellenes demonstráció során, a szélsőjobboldali csoportok vezetőinek gyűlölködő beszédeit követően a tömeg a település romák lakta utcáiba vonult, gyalázta, fenyegette a cigányokat, kővel és egyéb tárgyakkal dobálta meg a helybeliek házait. A rendőrség nem védte meg a helyieket, az erőszakos tömeget nem oszlatta fel, még csak nem is igazoltatott senkit a támadók közül. Király Alfréd és Dömötör Norbert  ezt nem hagyta annyiban: pereltek. Négy és fél év után, 2017-ben kaptak elégtételt: a strasbourgi bíróság a javukra ítél az ügyben.

Fotó: Dömötör Norbert portréja, Horvát M. Judit / Stalter György

 

ALEKSZIJ TORUBAROV

Alekszij Torubarovtól a magyar bíróságok többször is megtagadták a menedékjogot. A férfi orosz civil aktivista és egy ellenzéki párt (Igaz Ügy) tagja.

A kormánypártéval ellentétes politikai véleményét az orosz állam üldözi. Torubarov egy magas rangú korrupt belügyest jelentett fel: letartóztatták. Több büntetőeljárást is indítottak ellene. Világos lett előtte, hogy menekülnie kell. Előbb Ausztriában próbálkozott, ahol orosz megkeresésre kiadatási őrizetbe helyezték, és a börtönben torkon szúrták. Majd Csehországból toloncolták ki teljesen jogtalanul úgy, hogy menedékkérelemét nem bírálták el. 

Az orosz hatóságok külföldön sem hagytak fel vegzálásával, ezért ott sem maradhatott. 2013 decemberében a zöld határon át jött Magyarországra Ukrajnából. 

Fotó: Hernádi Levente Haralamposz / Index

SZERT BOGLÁRKA

Minden egy Facebook-lájkkal kezdődött ügyében. Idén januárban az Antall József Tudásközpont egyik munkatársa saját Facebook-oldalán tette közzé a Momentum Mozgalom politikai rendezvényének meghívóját. Ezt az alapítvány másik munkatársa lájkolta. Antall Péter, a tudásközpont igazgatója a szervezet zárt Facebook-csoportjában leszögezte: a dolgozók nem oszthatnak meg, illetve nem lájkolhatnak olyan Facebook-posztokat, amelyek a budapesti olimpiai rendezést támadják. Másnap egy értekezleten a lájkoló munkatársat Antall Péter nyilvánosan felelősségre vonta, mire Szert Boglárka, a tudásközpont uniós irodavezetője antidemokratikusnak, diszkriminatívnak és megszégyenítőnek minősítette az eljárást.  Január 30-án átszervezésre hivatkozva felmondták munkaszerződését. Valójában tavaly októberben volt kisebb átszervezés, amely után kijelentették, újabbra nem kell számítani.  Szert Boglárka bírósághoz fordult. 

Fotó: index.hu

BANDUR JÁNOS

A büntetlen előéletű Bandur János 2011-ben Tatabányáról egy Budapest-környéki depóba vitt árut, amit át is adott. A 11 milliót érő szállítmány később eltűnt. Bandur későbbi balszerencséje az volt, hogy amikor Tatabányán felvette a szállítmányt, régi típusú, viseltes személyi igazolványából a kapus rosszul írta ki az adatokat: a nevében két betűt írt el, és a személyi igazolvány számában az S betű helyett E-t rögzített. A rendőrség feltételezése szerint ügyfelünk maga diktálta be rosszul az adatait, hogy utóbb azonosíthatatlan legyen. Mikor a rendőrség azonosította Bandurt, éppen a külföldön tartózkodott, ami kamionsofőrként nem túl meglepő. Miután elfogták, embertelen körülmények között, zsúfolt zárkában három hónapon át tartottak fogva. Később kiderült: ártatlanul. Bandur Jánosnak végül a strasbourgi bíróság ítélt meg jóvátételt. 

Fotó: Duna TV videó

 

 

JOGÁSZAINK SZAKÉRTELME

Ügyvédeink és jogászaink 1989 óta dolgoznak azon, hogy mindig legyen hová fordulnia azoknak, akiket sérelem ér. Magas színvonalon nyújtunk jogi segítséget és dolgozunk a jogállam védelmében. Hosszú távra tervezünk, és továbbra is félelem nélkül küzdünk az igazságtalanságok ellen.

ADOMÁNYAITOK

Adományaitokkal hozzájárultok munkánk sikeréhez, hogy tájékoztató anyagaink minél több emberhez eljussanak, hogy újabb pereket nyerjünk magyar és külföldi bíróságokon, hogy fel tudjunk lépni a jogállam lebontása ellen. Rendszeres adományotok segíti a napi működésünket. Könnyebben tudunk hosszú távra is tervezni.

 

 

SEGÍTSD TE IS A MUNKÁNKAT!


 

Támogass minket rendszeresen!

 


 

 

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.