Tájékoztató és alkotmánybírósági mintabeadvány az indokolás nélkül felmentett kormánytisztviselők számára (2011) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2011 februárjában az Alkotmánybíróság egyhangú döntésében megállapította, hogy a kormánytisztviselők indokolás nélküli felmentését lehetővé tevő jogszabályi rendelkezés alkotmányellenes. Az alkotmánybírósági döntésről kiadott állásfoglalása kapcsán a Magyar Helsinki Bizottság számos megkeresést kapott a jogérvényesítés részletkérdéseivel, illetve annak esélyeivel kapcsolatban. A megkeresésekre tekintettel a Helsinki Bizottság összeállított egy olyan anyagot, amely közérthető formában, a gyakran felmerült kérdések alapján elemzi a jogérvényesítés lehetőségeit.

A kérdések és a válaszok elérhetőek itt.

***

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a május 31. előtt elbocsátottak bizonyos feltételek mellett alkotmányjogi panasszal fordulhatnak az Alkotmánybírósághoz – ehhez kíván segítséget nyújtani a szervezet által készített mintabeadvány.

Az alkotmányjogi panasz benyújtásának megkönnyítését célzó, a Helsinki Bizottság által készített alkotmánybírósági mintabeadvány innen letölthető. (A dokumentum itt pdf formátumban is elérhető.)

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.