Tilos menedékkérőket indoklás nélkül őrizetben tartani | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

Nabil és mások kontra Magyarország

Ahmad Mohamed Nabil és két másik menekült 2011 novemberében Szerbia felől jöttek Magyarországra. A rendőrség a szomáliai menekülteket őrizetbe vette, mert nem volt útlevelük. Ugyanezen a napon az illegális határátlépés miatt a rendőrség eljárást indított, amelyben elrendelték a Nabil és társai kitoloncolását Szerbiába, valamint a kitoloncolásig az idegenrendészeti őrizetbe vételüket és három év beutazási tilalmat is kiszabtak rájuk. Az idegenrendészeti őrizet ideje alatt a szomáliai férfiak menedékkérelmet terjesztettek elő, arra hivatkoztak, hogy hazájukban üldözi őket az Al-Shabaab terrorszervezet. Mielőtt a menekültügyi hatóság döntése nyomán ügyük az érdemi szakaszba lépett, átszállították őket a nyírbátori őrzött szállásra, majd ezt követően 2012 márciusáig tartották fogva mindhármukat. Nabil és társai a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi bírósághoz fordultak.

A Bíróság szerint a magyar hatóságok megsértették Nabil és társai szabadsághoz és személyi biztonsághoz való jogát (5. Cikk). A Bíróság szerint problémás volt, hogy azután is fogva tartották a menedékkérőket, hogy már érdemben vizsgálták a kérelmüket. A Bíróság arra is felhívta a figyelmet, hogy az elzárást jóhiszeműen kell végrehajtani, és a fogva tartás helyének és körülményeinek megfelelőnek kell lennie. A Bíróság szerint fontos észben tartani, hogy nem bűnözőkkel szemben jár el ilyenkor az állam, hanem olyan emberekről van szó, akik gyakran az életüket féltve menekülnek el a hazájukból. A Nabil és mások kontra Magyarország ügyben a Bíróság fejenként 7 500 euró (összesen 22 500 euró) nem vagyoni kártérítést ítélt meg a kérelmezőknek.

Az ítélet angolul itt érhető el.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.