Többet tehetne az Európai Bizottság a civilek védelmében | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2017. szept. 04.

A most folyó kötelezettségszegési eljárás, záruljon akár a civil szervezetek számára pozitív döntéssel, előreláthatóan nem fogja visszatartani a magyar kormányt a civilek további vegzálásától és a jogállam rombolásától – hívta fel a figyelmet a Liberties, a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság az Európai Bizottságnak küldött újabb levelében.

A civilellenes törvény elfogadása után, júliusban levélben fordultunk az Európai Bizottság első alelnökéhez, Frans Timmermansnak, hogy határozottan lépjen fel a jogállamiság és magyar civil szervezetek védelmének érdekében. A berlini székhelyű Liberties, a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság kérését augusztus végén azzal hárították el, hogy az időközben megindított kötelezettségszegési eljárás minden bizonnyal elegendőnek bizonyulhat majd a kedvezőtlen folyamatok visszafordításához.

A három levélíró civil szervezet nem így találja, és erre minapi viszontválaszában hívta fel az Európai Bizottság figyelmét. A kötelezettségszegési eljárás – mint számos példa eddig is bizonyítja – nem tartotta vissza a magyar kormányt a jogállammal szembeni manőverektől, és a luxembourgi bíróság ítéleteit sem hajtotta végre megfelelően.

A levélírók fontosnak tartanák, hogy az Európai Bizottság hozza működésbe a jogállamiság keretrendszert Magyarországgal, jelesül a magyar kormánnyal szemben. Valamint az Unió legfőbb végrehajtó szerve az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal közösen hozzon intézkedjék az uniós jogszabályok végrehajtása érdekében és az EU alapvető értékeinek érvényesítéséért küzdő civil szervezetek támogatására, és hozzon létre egy kormányoktól független pályázati alapot.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.