Újraindul a cigányozó polgármester pere | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2013. okt. 15.

A Kúria mai döntése alapján újraindul Répás József kiskunlacházai polgármester és az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) közt folyó közigazgatási per. A felülvizsgálati eljárásban született végzés értelmében meg kell ismételni a pert, mert a korábban eljáró bíróság nem tett eleget az indoklási kötelezettségének.

A vita tárgya az, hogy zaklatásnak minősül-e a polgármester beszéde, amelyben a város roma lakosait tette felelőssé egy 15 éves lány brutális meggyilkolásáért. 2008. november 28-án arról szónokolt, hogy „Kiskunlacházán nincs helye az erőszaknak, nincs helye a bűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a romaerőszakból! […] Most már nem hagyjuk, hogy ellopják a javainkat, megverjék az időseket és meggyalázzák a gyermekeket. Ma még mi vagyunk többen.” Később ilyen tartalmú írásai jelentek meg az önkormányzat lapjában. (Azóta kiderült, a gyilkosságot nem romák követték el.)

Az EBH 2010-ben kimondta, Répás megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, és zaklatásnak minősítette a polgármester cigányellenes megnyilvánulásait. A politikus ezt nem fogadta el, és bíróságon támadta meg a hatóság határozatát, amelyet a Fővárosi Törvényszék tavalyi jogerős ítélete hatályon kívül helyezett.

A Kúria azonban ma úgy döntött, hogy meg kell ismételni a bírósági eljárást.

Az EBH vizsgálata a Magyar Helsinki Bizottság kérelmére indult, és szervezetünk beavatkozóként részt vett a perben is.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.