Uniós eljárás indult a civilellenes törvény miatt | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2017. júl. 13.

A Liberties, a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság üdvözlik az Európai Bizottság döntését, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a civilellenes törvény miatt. A szervezetek emellett a magyar jogállamiság 2010 óta tartó leépítésének strukturális vizsgálatát követetelik.

 

A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és a Liberties üdvözli az Európai Bizottság döntését, azt, hogy megindítja a kötelezettségszegési eljárást a Magyar kormány ellen a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvény miatt. Egyidejűleg megismételjük felhívásunkat az Európai Bizottságnak és az Európai Parlament nek, amelyet már 2017. július 4-i állásfoglalásunk is tartalmazott. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen párbeszédet a magyar kormánnyal a jogállamiság biztosítása érdekében, mert a kötelezettségszegési eljárások önmagukban nem képesek megfelelően ellensúlyozni azoknak az intézkedéseknek a hatásait, amelyek 2010 óta folyamatosan súlyos károkat okoznak a demokrácia helyzetének, az alapvető emberi jogoknak és a jogállamiságnak. Felszólítjuk az Európai Parlamentet, hogy haladéktalanul készítsen jelentést a 7. Cikk szerinti eljárás megindításának lehetőségeiről.

A független civil szervezetek nélkül nincs működőképes demokrácia, létezésük elengedhetetlen feltétele az alapvető jogok tiszteletben tartásának és a jogállamiság fennmaradásának. Mégis több uniós tagállamban találják szembe magukat civil szervezetek a működésüket érintő korlátozásokkal, forrásaik megvonásával vagy jó hírnevük megsértésével. Ezekre tekintettel felszólítjuk az Európai Uniót, hogy tegyen hathatós lépéseket az Európai Unió alapvető értékeit védő civil szervezetek támogatásáért: többek között hozzon létre egy alapot a szervezeti támogatások biztosítására, támogassa a pereskedést, illetve a szervezetek államot ellenőrző tevékenységeit és a kapacitásaik bővítését.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.