Vámosszabadi: biztató indulás hiányosságokkal | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2013. nov. 06.

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársai 2013. augusztus 28-án, három héttel megnyitása után keresték fel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) vámosszabadi ideiglenes befogadó állomását, ahol zömében egyedülálló afrikai férfiakat és koszovói családokat helyeznek el, a látogatás ideje alatt összesen 117 menedékkérőt. Mint ismeretes, a tábor megnyitását lakossági tiltakozás övezte, amely országos visszhangot kapott. Read More

A megfigyelők tapasztalatai szerint a falu előzetes félelmeihez képest nem tapasztalható feszültség Vámosszabadiban sem a táborban, sem a településen, és a külföldiek sem érzékeltek ellenségeskedést. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a lakossági bizalmatlanság varázsütésre elpárolgott volna. A Helsinki Bizottság azt javasolja a BÁH-nak, hogy továbbra is tájékoztassa a helyi lakosságot a létesítmény működéséről, és a Hivatal tegyen erőfeszítéseket a helyi lakosság külföldiekkel szembeni előítéleteinek mérséklésére.

Bár a sietős indulás miatt számos hiányosság akadt (még nem volt nyilvános telefon, wifi, televízió és elegendő főzőállomás, főzőedény, hiányoztak a sporteszközök), az állomás fizikai állapota mindenképpen jobb az átlagnál, a személyzet felkészültsége és hozzáállása igen pozitív volt.

A külföldieknek gondot okoz a tétlenség és a jogi helyzetükről, valamint a jövőbeli lehetőségeikről, kilátásaikról szóló közérthető és széleskörű tájékoztatás hiánya. Nem jelent meg az állomáson még a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata (KIMISZ) által működtetett jogsegélyszolgálat sem, amelynek feladata lenne jogi segítséget nyújtani a menedékérőknek.

A Helsinki Bizottság felhívta BÁH figyelmét a hiányosságok mihamarabbi pótlására, egyben javasolta, hogy a vámosszabadi állomás vegye fel a kapcsolatot a külföldieket segítő civil és nemzetközi szervezetekkel, amelyek jól hasznosítható tapasztalatokkal rendelkeznek a külföldiek és a helyiek közti feszültségek kezeléséről.

A Helsinki Bizottság jelentését teljes terjedelemben itt olvashatja.

A BÁH megjegyzéseit, válaszát pedig itt.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.