Védőháló nélkül | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2018. jún. 26.

A Magyar Helsinki Bizottság új jelentése a nők és LMBTI emberek helyzetéről a magyar menekültügyi rendszerben

A Magyar Helsinki Bizottság az International Rescue Committee (IRC) támogatásával kutatást végzett azzal a céllal, hogy feltérképezze, megkapják-e a Magyarországon menedéket kérő vagy már nemzetközi védelemben részesített nők és LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális) emberek azt a speciális bánásmódot és odafigyelést, ami őket megilleti a menekültügyi eljárásban és azt követően, a társadalmi beilleszkedés során.

A kutatás megmutatta, hogy az egykor működő magyar menekültügyi rendszer szándékos lerombolása a sérülékeny csoportok tagjait, úgy mint a nőket és az LMBTI embereket kifejezetten súlyosan érintette. A menekültügyi eljárás során alig részesülnek bármilyen, a speciális sérülékenységüknek megfelelő ellátásban, az integráció során rendelkezésükre álló segítséget pedig kizárólag nem-állami szereplők biztosítják. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a nőknek és LMBTI kérelmezőknek, menekülteknek és oltalmazottaknak biztosított rendszerszintű, állami segítségnyújtás teljességgel hiányzik mind a menekültügyi eljárás, mind az integráció során. Azzal, hogy 2018 júliusától a civil és egyházi szervezetek már nem tudnak majd szolgáltatásokat nyújtani, az utolsó védőháló is megszűnik a Magyarországon nemzetközi védelemben részesülők, így a nő és LMBTI menekültek és oltalmazottak számára, teljességgel kiüresítve a nemzetközi védelmet.

A jelentés magyar nyelvű összefoglalója letölthető itt.

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.