Védtelenül – Javaslat a magyar kirendelt védői rendszer reformjára (2007) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

Szerzők: Kádár András Kristóf, Tóth Balázs, Vavró István
Magyar Helsinki Bizottság, Budapest, 2007
ISBN: 978 963 86959 5 6

A nehéz anyagi helyzetben levő terheltek jogi segítséghez való hozzájutása a büntető eljárásjog egyik fontos garanciális kérdése, a rászorulók ingyenes és kellőképpen hatékony jogvédelmének biztosítása állami kötelezettség.

A Magyar Helsinki Bizottság 2004-ben indult Büntetőjogi Segítségnyújtási Programja az empirikus kutatások és a büntetőeljárás résztvevőinek tapasztalatai alapján azt vizsgálta, hogy a magyar kirendelt védői rendszer a gyakorlatban megfelel-e ezen követelményeknek, biztosítja-e a kellően hatékony védelmet a rászorulú terheltek számára.

Több korábban született, a kirendelt védői rendszer strukturális problémáit bizonyító kutatás után a Helsinki Bizottság most nem csak a jelenlegi szabályozás hibáit tárta fel, hanem egy kétéves programban bizonyította, lehetne a gyakorlatban is működőképes rendszert kialakítani a gyanúsítottak védelemhez való jogának érvényesítésére. A program tapasztalatait összefoglaló, 2007 júliusában megjelent, Védtelenül című zárótanulmányban megfogalmazott javaslatok biztosítanák a védők az eljáró hatóságoktól független kirendelését, a felmerülő költségek átláthatóbb kifizetését és az ügyvédi munka minőségének ellenőrzését is.

A Büntetőjogi Segítségnyújtási Programot a Magyar Helsinki Bizottság és a Holland Helsinki Bizottság koordinálta. A Program gyakorlati kivitelezését a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Magyar Helsinki Bizottság együttműködési megállapodása, valamint a magyar Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a Budapesti Ügyvédi Kamara tevőleges támogatása tette lehetővé. A Program működésének anyagi forrását a Holland Külügyminisztérium MATRA programja és az Európai Bizottság biztosította.

A kiadvány megjelenését a Holland Külügyminisztérium MATRA programja támogatta.

Védtelenül – Javaslat a magyar kirendelt védői rendszer reformjára

Without Defense – Recommendations for the Reform of the Hungarian Ex Officio Appointment System in Criminal Matters

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.