Világszerte több mint száz emberi jogi szervezet szövetséget hozott létre a migránsok fogvatartása ellen | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2006. jún. 15.

A Nemzetközi Szövetség 2006. június 20-án, a Menekültek Világnapja alkalmából sajtóközleményt adott ki.

Fogvatartott Menekültek, Menedékkérők és Migránsok Nemzetközi Szövetsége (International Coalition on the Detention of Refugees, Asylum Seekers and Migrants) a világ minden részéről, jelenleg 36 országból több mint száz egyetemi, társadalmi és egyházi szervezetet tömörít. Magyar tagja a Magyar Helsinki Bizottság.

A Nemzetközi Szövetség 2006. június 20-án, a Menekültek Világnapja alkalmából sajtóközleményt adott ki.

“Miért tartanak itt fogva? Nem vagyok bűnöző… Rosszabb, mint ha börtönben lennék. Ott legalább tudja az ember, hogy miért és meddig van ott.” Ezek a mondatok fogvatartott menekültektől és migránsoktól származnak, akiket csupán azért tartanak fogva, mert egy országba engedély nélkül beléptek, ott tartózkodtak, vagy esetleg szabályellenesen utaztak tovább másik országba.

Az államoknak joguk van ellenőrizni a határaikat, de ez a jog nem korlátlan. Az alapvető emberi jogok nem lehetnek önkényes alku tárgyai, és azt is jelenti, hogy senkit sem lehet önkényesen fogva tartani. A migránsok fogvatartása – bár egyes kivételes esetekben elfogadható – nem csorbíthat alapvető emberi jogokat, nem használható a menedékkérés korlátozására, és nem tarthat ésszerűtlen vagy korlátlan ideig.

“Zárt tábor, kitoloncolási központ, repülőtéri tranzit zóna… Bárminek hívjuk is őket, fogvatartásról van szó. Lassan, de biztosan sikerült kriminalizálnunk a menedékjog intézményét és a migrációval kapcsolatban félelmet kelteni az emberekben” – mondta Anna Gallagher, a Fogvatartott Menekültek, Menedékkérők és Migránsok Nemzetközi Szövetségének (International Coalition on the Detention of Refugees, Asylum Seekers and Migrants) koordinátora.

Sajtóközlemény

 


További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.