Visszavonták a strasbourgi bírói listát, mégis lesz pályázat | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2016. szept. 13.

Komoly sikert értek el a civil szervezetek. A kormány ugyanis ma visszavonta háromfős jelöltlistáját, amelyből az Európa Tanács válogathatott volna a strasbourgi bíróság jövőre megüresedő magyar bírói helyére.

strasi

A Magyar Helsinki Bizottság és számos civil szervezet idén többször is felhívta a kormány figyelmét, hogy a jelölt-kiválasztási folyamat nem volt tisztességes, átlátható és konzisztens. A tiltakozás és a józan figyelmeztetés ellenére a kormány megküldte listáját az Európa Tanácsnak. Ezt vonta ma mégis vissza, és írt ki végre pályázatot.

Örömünk mégsem maradéktalan: 1) a jelentkezőknek mindössze két hét van a pályázati anyaguk benyújtására (szept. 27. a határidő); 2) nem lehet tudni, kikből fog állni a szakmai bíráló bizottság; 3) nem lehet tudni, mi lesz a kiválasztási eljárás menete; 4) nem világos, hogy a kormányzatnak szándékában áll-e betartani a benyújtás azon előfeltételét, hogy legalább három hónappal a jelöltek listájának benyújtása előtt ismertetni kell azt az Európa Tanács különbizottságával.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága hitelességének és jelentőségének megőrzésében a demokratikus, átlátható és diszkriminációmentes bírójelölési és -választási folyamatnak kulcsszerepe van. A strasbourgi bírák nem országuk kormányát képviselik a testületben, hanem szuverén módon, vitathatatlan szakmai felkészültséggel ítélkeznek nagy fontosságú emberi jogi ügyekben.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.